Höns för husbehov

Vi har fortlöpande kurser (brukar ha ca 4-6 kurser om året). De som varit försvinner här på hemsidan.

Hönskurs, dagskurs (en dag)

Kursträffar: 1 gång à 6 timmar
Datum: Se framsidan.
Tid: 10.00 - 16.00.
Antal timmar: 6 inkl. lunch och fika
Antal deltagare: minst 3 deltagare, max 6.
Kursavgift:900 kr inkl. moms
Kursmaterial ingår. Du tar med dig egen enkel lunch och fika.
________________________________________________

Hönskurserna hålls på Vreta Gård, där vi också tittar in i det/de hönshus vi har. Det ingår inga praktiska moment med hönsen.

Kurserna är på grundläggande nivå och passar dig som är på gång att skaffa höns, nyligen har gjort det, men även för dig som hållit på ett tag och är lite osäker kring hönsskötseln.

I alla kurserna följer vi ett kursmaterial som Vreta Gård satt ihop.

Efter genomgången kurs ska du ha fått med dig lite om mycket. Det viktigaste är att du tänkt till vad du ska ha hönsen till, hur du kan använda din trädgård och dina byggnader på bästa sätt. Vi diskuterar också lagar kring höns och äggförsäljning, sjukdomar, smittskydd, beteenden, utfodring och kycklingar.

Kursinnehåll

Hönans ursprung
Äggproduktion i Sverige, slaktkyckling i Sverige
Raser
Anatomi
Beteenden, behov
Hälsa och sjukdomar
Smittskydd
Byggnaden, inredning
Kycklingar
Lagar (djurskydd, regler för försäljning ägg mm)
Skötsel
Utfodring

Kursledare: Annette Westerberg

Annette har gått olika hönskurser genom Länsstyrelsen (äggproduktion) samt kurser genom Svenska Blå Stjärnan i äggproduktion samt smittskydd fjäderfä. Vi har Hedemorahöns i genbank på gården.

hönsmamma till hemsida

Höna som värmer sin tonåring

 

Anmälan:

Anmälan är bindande (läs mer under fliken kurser). Anmälan görs på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Uppge kontaktuppgifter samt fakturaadress. Fakturering görs i samband med kurs.

Vid förhinder betalar du inget, men självklart anmäler du dig om du har intentionen att komma. Vi jobbar med små grupper och det kan ställa till det för hela gruppen om det är någon som inte kommer. Dock vet vi alla att sjukdomar kan ske, bilen strula, djur eller barn blir sjuka, det blir halt eller snöstorm.
Vid frågor ring Annette på 070-683 36 03

Smittskydd, skydda våra djur. Då vi gör besök hos hönsen har alltid rena skor och kläder när du kommer på kurs hos oss, inte kläder som du haft hos dina egna höns. I värsta fall kan du föra med röda hönskvalster, löss eller andra sjukdomar till våra höns. Då vi nu också förlagt kurser i skogen går vi igenom en hage. Därför är det VÄLDIGT VIKTIGT  att du har rena skor (som du inte haft bland får, getter, kor). Att du inte t ex promenerat i naturreservat med dem utan att noga gjort rent dem.