Hos oss på Vreta Gård (Breds Vreta Gård sedan åtminstone 1400-talet) kan du gå kurser, hitta ett härligt grå lockigt skinn, glansigt ullgarn samt lammkött (lammlådor säljs på hösten, förbokning). Vill du börja med Gotlandsfår brukar vi kunna sälja några tackor varje år, detsamma gäller bagglamm. Fårhållning och växtodling är EU-ekologiskt certifierad och det främsta målet med får är att jobba med naturvård. Vi ligger sedan ett antal år på topp i Sverige när det gäller pälskvalitet och tillväxt lamm. Se rankinglistan här https://faravelsforbundet.se/topplistor-over-besattningar-med-gotlandsfar-efter-forsta-avelskorningen-2023/
Livdjursförsäljning: Vi har gott smittläge, har inte köpt in något djur till gården sedan 2018 utan använt oss av semin. F-status och MV-fri besättning.

Sedan 2011 håller vi kurser, främst får- och hönskurser. En kurs kring ätliga växter erbjuds varje vår. 2023 startade vi en kurs kring klimat/hållbarhet/klimatanassning/lantbruk/skog/hälsa m.m. Den ges nu två gånger om året. 

Då det är roligt och givande att träffa andra och vi ser att vi har mycket att dela med oss av (härliga djur och gård), kunskap m.m så har vi ibland någon ungdom, framförallt från annat land som under en period bor med oss och hjälper till på gården (genom wwoof, oftast max 1-2 personer/år.  Vi tar också emot praktikanter från naturbruksgymnasium eller universitetet (t ex veterinärutbildningen).

Flera kurser ges i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. 

Skinn-och ullbutiken är öppen på begäran. Ring gärna innan

Lammlådor säljs enbart höst, förbokning. Tidigare kunder har förtur.
Anmäl dig du med till en av våra populära kurser!

Vi genomför löpande kurser och de försvinner snabbt från hemsidan för att lämna plats åt kommande.

Kurser hösten 2023 (de som är kvar, uppdaterat 15/11).
Dagskurs- fårkurs för nybörjare, träff på Vreta
Fredag 24 november 10-16 (FULL) Anmälan direkt till Annette på Vreta. 
Intresserad av dagskurs- hör av dig!

Studiecirkel skötsel av diken (uppdragsgivare Jordbruksverket). Full. Projektet avslutas i juni 2024. Hör av dig till mig om du är intresserad! Kan även starta studiecirkel fysisk träff om ej allt för långt bort, för t ex dikesgrannar eller LRF-avdelning
Målgrupp: lantbrukare, hästägare, entreprenörer (gräv) mfl. Startar även upp fler studiecirklar vid intresse, hör av dig!
https://www.sv.se/avdelningar/sv-uppsala-lan/kurser/studiecirkel-om-diken---distans-48925/

VÅREN 2024 Det kommer fler kurser. Hör gärna av dig. Studiecirkel diken, kväll med start i januari är full, intresserad o inte kan dagtid- hör av dig.

Hemberedskap (genom Civilförsvarsförbundet)
På uppdrag 1-2 timmar. För allmänhet kostnadsfritt
Kan även ges digitalt via Zoom. 

logga vretaMedlem Fjardhundraland Stora Turismpriset 300 1logga sveu eko loggamervärden hemsida                     
 
Recensioner/lite kommentarer från kursdeltagare och kunder
 
Hej Anette! Tack för ditt trevliga brev. Så roligt att läsa om allt som händer på er gård! Jag använder ibland det kursmaterial du sammanställt till oss när vi gick Fårkurs hos dig. Med erfarenhet kopplat till mina egna anteckningar och kursmaterialet så lär jag mig mer och mer om får.
/Carina och Mika Jansson (brev=nyhetsbrev). Mejl januari 2021 (gått fårkurs för ett tag sedan)

Jag tycker du gjorde ett alldeles utmärkt jobb med kursen och det var fantastiskt hur du lyckades ta dig an ett så omfattande ämne på bara sex timmar. Mycket imponerande! Jag gillade även att vi rent praktiskt fick se era lösningar för vinterboendet m.m. Att ha kursen ute var alldeles utmärkt och det vara en jättefin ”lokal”!
/Mattias Eriksson som gick en Coronaanpassad fårkurs juni 2020.

Tack för igår! Jättetrevligt och intressant samt härligt väder. Jag känner verkligen att jag fått svar på alla frågor med mycket utförliga svar. Jag tyckte du höll en bra struktur och att vi pratade och diskuterade vissa saker och sedan gick tillbaka till din ordning var jättebra. Man kommer ju alltid på nya frågor på vägen och måste ju fråga direkt annars glömmer man bort dem. Jag jobbar ute så jag älskar att vara ute, så utekurs??Jag har inte hunnit igenom kursmaterialet men jag tyckte att det såg ut som bra info om mycket??. Precis vad man behöver att bläddra i, gå tillbaka och läsa om. 
/Charlotta som gick Coronaanpassad fårkurs juni 2020

Det var jättesnällt att du fixade så att vi fick handla så corona-säkert på alla vis, det kändes tryggt. /Eva juli 2020 som köpte fårskinn

Jättegott kött. Vi provade entrecoten, helt suveränt. /Eva Thelin nov 2021. Lammlådekund.

Hej! Det bästa vi köpt. Gott och mört, perfekt. Kan vi boka på nytt?  
Vänligen Kjell o Inger i Litslena. April 2022.

 

gårdsbutik     produkter

 

Föreningen Fjärdhundraland, som vi är medlemmar i, fick äran att vinna "Stora turismpriset 2019"

stora turismpriset

EU stöd

Vi investerar i rovdjursavvisande stängsel.