På Vreta Gård bor det får, höns, katter och kaniner. Vi har enbart svenska raser och har medvetet valt Gotlandsfår som är en mångsidig och trevlig ras. De är goda betesvårdare, goda mödrar och ger många produkter. Höns och kaniner är i genbank som innebär ett bevarandearbete för att skydda och bevara svenska lantraser. Katterna är "vanliga" bondkatter.

Vi jobbar seriöst med avel när det gäller fåren, som är av ras Gotlandsfår. Vi är stolta över att vårt arbete gjort att vi under flera år legat bland de tre bästa i världen när det gäller pälskvalitet (skinn), det när det gäller genetiska faktorer vi har i vår besättning. Det innebär ett noggrannt urval av livdjur och nya avelsbaggar. Produktionen är EU-ekologiskt certifierad. Självklart har vi MV-fri status samt F-status.

Viktigt för oss är att djuren får ha det roligt och utöva sina naturliga beteenden så mycket det går. Hönsen går fritt ute, kaninerna försöker vi hålla utomhus i hägn på sommaren och de har boxar inomhus vintertid. Fåren är på bete halva året och under vintern går de ut och äter och har stora ytor och katterna lever såklart ett riktigt kattliv.

Hedemorahönsen är i genbank (bevarandearbete) vi har en liten besättning för husbehov.De går ut när de själva vill (dagtid). Vid restriktioner såsom fågelinfluensa bor hönsen inne.

Gotlandskaninerna är också i genbank (bevarandearbete) och därmed då också självklart stamtavla. Vi har påbörjat avveckling av genbank och har nu två kaniner kvar som gödselproducenter (de omvandlar gräs till gödsel i trädgårdsland). 

Katterna Misse, Shim och O´boy lever ett roligt kattliv med en stor gård och många spännande ställen att upptäcka.

Misse

Tuppen Allan med hönor

  tacka med lamm

 

 

Cilla

Snövit