Vreta Gård ligger är rankad i absoluta toppen bland alla Gotlandsfårsbesättningar när det gäller värdering av avelsdjur beträffande pälsegenskaper (slutprodukt härligt silkiga och lockiga skinn). Vi finns även med på topplistan när det gäller tillväxt för lamm.

Uträkning av de bästa besättningarna i Sverige baseras på avelsvärderingsmetoden BLUP och har bara med det genetiska att göra, dvs. miljöfaktorer såsom utfodring, beten, väder och hälsa påverkar inte värdena. Djuren i varje besättning samkörs med alla andra besättningar och från detta får man avelsvärden för ett flertal egenskaper. Det värde som är mest intressant för Gotlandsfår är pälsens helhet.

Allt data bygger på fakta, såsom vägningar och mönstringar (päls) som läggs in i ett dataprogram (Elitlamm).

Inom fårnäringen är det här sättet att räkna nytt, medan man har använt det under en längre tid när det gäller nötkreatur, hundar och hästar. Det är första gången som det publiceras en topplista över någon fårras i Sverige.

Att vi hamnade i topp kom lite som en "chock", vi är jättenoga med avelsmaterial vi köper in och har hela tiden en tanke med vårt arbete, men vi har inte riktigt sett oss som en av de ledande i Sverige. Nu ser vi resultatet av vårt tänk och arbete plus att vi haft tur att hitta bra baggar. Vi började med ett bra grundmaterial med bra tackor och har sedan försökt köpa bra baggar.

Riksbedömning är ett bedömningsverktyg dit man kan ta sina bästa bagglamm (utifrån gårdsmönstring). Dessa lamm kan då också om de får ett bra betyg tas med på auktion.

 

 

Riksbedömning Västerås 2015