Vi jobbar mycket med kurser och säljer även härliga grå lockiga skinn samt ullgarn (besök oss eller vi skickar). Lammlådor säljs på hösten (förbokning). Vi har en avelsbesättning med Gotlandsfår och jobbar mycket med naturvård. Vi säljer livdjur under hösten. EU-ekologiskt certifierad. Vi ligger sedan ett antal år på topp i Sverige när det gäller pälskvalitet och tillväxt lamm. Se rankinglistan här https://faravelsforbundet.se/topplistor-over-besattningar-med-gotlandsfar-efter-forsta-avelskorningen-2021/

Livdjursförsäljning: Vi har gott smittläge, har inte köpt in något djur till gården sedan 2018 utan använt oss av semin.  

Sedan 2011 håller vi kurser, främst får- och hönskurser. Sedan några år även "vilda växter" och nytt är att börja jobba mer med hållbarhetsfrågor i kursform (både när det gäller planeten, men även din egen "hållbarhet" (hälsa).

Hösten 2021- vår 2022 går Annette en utbildning kring Agenda 2030, FN:s 17 hållbarhetsmål. Målet är att i alla kurser implementera hållbarhetsfrågor på olika sätt samt utarbeta en mer tydlig plan för Vreta Gårds hållbarhetsarbete. Är också nyutbildad Kost-och hälsocoach.

NYTT ! Vi går i juni in i samarbete med HelpMeUp- där du kan boka in digitala workshops samt personlig experthjälp. I digital workshop så ses vi, du har möjlighet att ställa frågor. Du kan höra av dig till mig via Vreta Gård så bokar vi in tid för rådgivning hos HelpMeUp. Det är svårt för mig att boka in tillgängliga tider i deras kalender.
Personlig experthjälp (rådgivning) kring får och höns
"Vilken ras passar mig och min gård" - digital workshop
"Starta med får" - digital workshop

NYTT ! Annette går i juni in i ett uppdrag som Hållbarhetsambassadör, LRF Mälardalen. I uppdraget ligger det att prata med konsumenter kring mat i Sverige och olika hållbarhetsfrågor kopplade till lantbruk och livsmedelsproduktion. Målgrupp främst 20-40 år. Intresserad boka in ett möte? Hör av dig. 

De flesta övriga kurser görs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan Enköping. Samarbete med Studiefrämjandet Stockholm görs  när det gäller hemberedskap (Civilförsvarsförbundet) och Hållbarhet- dialog (LRF)

Skinn-och ullbutiken är öppen på begäran. Ring gärna innan
Lammlådor säljs enbart höst, förbokning.
Tidigare kunder har förtur.
Anmäl dig du med till en av våra populära kurser!

Vi genomför löpande kurser och de försvinner snabbt från hemsidan för att lämna plats åt kommande.

Under pandemin har vi kört de flesta kurser digitalt, det kommer fortsätta så men hoppas på att kunna erbjuda fler dagskurser under våren (på Vreta Gård).
Du är alltid välkommen att höra av dig direkt till mig om du undrar något!

Kurser/träffar december 2021

Hemberedskap 1 timma + dialog kring hållbarhet "Mat i vardags och i kris"- en diskussion kring främst livsmedelsproduktionen i Sverige. I första hand målgrupp du som inte är producent utan konsument. Kostnadsfri. Arrangör: Civilförsvarsförbundet samt LRF Mälardalen

Dialog Hållbarhet-
LRFprojekt- möte vid lägerelden på Vreta Gård. Målgrupp främst 20-40 år, konsument (alltså inte för dig som jobbar med lantbruk). Handlar om att öka kunskapen kring konsumenter kring lant-och skogsbruk i Sverige.
Arrangör: LRF Mälardalen.
Kostnadsfri.

4/12 13-15 

Kursprogram vinter/vår 2022.  Mer kurser kommer!

Fårkurs, sex träffar, digital start 17/1 kväll
Dagskurs, fysisk träff på Vreta- ges genom enbart Vreta Gård. Hör av dig!
 
Studiecirkel, skötsel av diken (uppdrag Jordbruksverket) 
1. Studiecirkel enbart distans (digtala träffar) start 19/1 18.30-21.00 (fem-sex träffar)
2. Studiecirkel distans (digitiala träffar) samt fältbesök & ev. byta någon digital till fysisk träff. Start 14/3 15.00-17.30 (fem-sex träffar).
 
Fårkurs- dagskurs, fysisk träff på Vreta- anmäl intresse! Februari & maj
Hönskurs- dagskurs, fysisk träff på Vreta- anmäl intresse! Februari & maj
Lamningskurs- halvdag, fysisk träff på Vreta. Februari- mars
Lamningskurs- digital. Februari- mars
Vilda växter- två träffar- maj/juni 
 " Starta med får"- Digital Workshop-  Bokning HelpMeUp www.helpmeup.se
" Vilken ras passar mig & min gård"- Digital Workshop- Bokning HelpMeUp
Personlig experthjälp- Får Bokning HelpMeUp (eller via Vreta Gård)
Personlig experthjälp- Höns Bokning HelpMeUp (eller via Vreta Gård)
 
Skötsel av diken. Annette är cirkelledare. Jordbruksverket/LRF/SV
digital dag 4–5 gånger. Anmälan till Annette! Nästa kursstart januari.
Mer info här: https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vattenhushallning/studiecirklar-om-diken

Hemberedskap & Hållbarhet, digital Anmälan Studieförbundet Vuxenskolan. Gratis.

Hemberedskap (Civilförsvarsförbundet) och Hållbarhet (LRF)
Fler tillfällen kommer under vintern, håll koll här eller på www.sv.se

Hemberedskap & allmän brandkunskap, digital. Civilförsvarsförbundet. Fler tillfällen kommer under vintern. Håll utkik här eller på www.sv.se

Hållbarhet- dialog med Hållbarhetsambassadör LRF- Fler tillfällen kommer under vintern. Arrangör LRF. Håll utkik här eller på www.sv.se

Vill du boka in en kurs via Civilförsvarsförbundet för din förening? Hör av dig! Kostnadsfri.

Vill du boka in en träff med mig som Hållbarhetsambassadör LRF Mälardalen? Hör av dig!

Pandemi: Det är fortfarande väldigt viktigt att vi stannar hemma när vi är sjuka och håller avstånd.

Vreta Gård planerar att åter kommer igång med dagskurser (får- och hönskurs), men även dagskurs kopplat till hållbarhet (klimat, miljö natur) och hälsa (din hållbarhet). Det gäller att följa pandemiläget, men vi öppnar nu upp för att kunna ha vissa kurser i bostadshuset som tidigare. Grupper om max 5 ett tag till, så kanske vi ökar till 7-8 såsmåningom. Önskvärt för allas säkerhet är att du som deltagare är vaccinerad mot Covid-19 och att du stannar hemma vid symtom eller att ni har Covid familjen eller liknande. När vädret tillåter är vi ute. logga vretaMedlem Fjardhundraland Stora Turismpriset 300 1logga sveu eko loggamervärden hemsida                     
 
Recensioner/lite kommentarer från kursdeltagare och kunder
 
Hej Anette! Tack för ditt trevliga brev. Så roligt att läsa om allt som händer på er gård! Jag använder ibland det kursmaterial du sammanställt till oss när vi gick Fårkurs hos dig. Med erfarenhet kopplat till mina egna anteckningar och kursmaterialet så lär jag mig mer och mer om får.
/Carina och Mika Jansson (brev=nyhetsbrev). Mejl januari 2021 (gått fårkurs för ett tag sedan)

Jag tycker du gjorde ett alldeles utmärkt jobb med kursen och det var fantastiskt hur du lyckades ta dig an ett så omfattande ämne på bara sex timmar. Mycket imponerande! Jag gillade även att vi rent praktiskt fick se era lösningar för vinterboendet m.m. Att ha kursen ute var alldeles utmärkt och det vara en jättefin ”lokal”!
/Mattias Eriksson som gick en Coronaanpassad fårkurs juni 2020.

Tack för igår! Jättetrevligt och intressant samt härligt väder. Jag känner verkligen att jag fått svar på alla frågor med mycket utförliga svar. Jag tyckte du höll en bra struktur och att vi pratade och diskuterade vissa saker och sedan gick tillbaka till din ordning var jättebra. Man kommer ju alltid på nya frågor på vägen och måste ju fråga direkt annars glömmer man bort dem. Jag jobbar ute så jag älskar att vara ute, så utekurs??Jag har inte hunnit igenom kursmaterialet men jag tyckte att det såg ut som bra info om mycket??. Precis vad man behöver att bläddra i, gå tillbaka och läsa om. 
/Charlotta som gick Coronaanpassad fårkurs juni 2020

Det var jättesnällt att du fixade så att vi fick handla så corona-säkert på alla vis, det kändes tryggt. /Eva juli 2020 som köpte fårskinn

Jättegott kött. Vi provade entrecoten, helt suveränt. /Eva Thelin nov 2021. Lammlådekund.

 

gårdsbutik     produkter

 

Föreningen Fjärdhundraland, som vi är medlemmar i, fick äran att vinna "Stora turismpriset 2019"

stora turismpriset

EU stöd

Vi investerar i rovdjursavvisande stängsel.