Viktig information inför besök hos oss på Vreta Gård

Klappa djur

I den mån det fungerar kan det ingå ett besök i fårhagen. Vi kan dock inte garantera klappning, det sker enbart på djurens villkor och om det fungerar rent praktiskt och smittskyddsmässigt (utan risk att föra över sjukdomar till våra djur).
Fåren betar oftast i hagar som ligger i anslutning till skogen, vi kommer under betessäsong ofta kunna se fåren.

Ditt ansvar för att inte ta med sjukdomar till våra får eller föra med smittsamma sjukdomar till Sverige från utlandet:Kärvänlig tacka

  1. Du kommer med rena skor (fria från fårbajs). Brukar du vara i kontakt med får, då lämnar du dina stallkläder hemma.
  2. Du informerar oss om någon i gruppen: Har/kommer att ha varit utomlands dagarna (upp till 5 dygn) innan besöket hos oss, om denne kommer att vistas i närheten av klövbärande djur, på landsbygden, marknad eller liknande.

Allmänna rekommendationer utdrag från Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll

- Den som besökt en utländsk gård eller på annat sätt kommit i kontakt med klövbärande djur, tex på en marknad, måste vänta 48 timmar innan besök i en svensk besättning.

- Den som besökt en utländsk gård eller kommit i kontakt med klövbärande djur i ett område där mul- och klövsjuka förekommer måste vänta i 5 dygn innan besök i en svensk besättning.

- Kläder som använts på en utländsk gård måste tvättas (helst 60°) och skor/stövlar rengöras och desinfekteras efter hemkomst. Detta gäller även om man besökt en gård med djur som går ute. Kläder som inte går att tvätta ska inte användas vid arbete/besök på gården.

- Besökare ska informeras om smittskyddsreglerna.

Varför ska du vara noga?

  1. Vi på Vreta Gård är väldigt måna om att våra djur ska må bra och vara friska, det skulle vara mycket olyckligt att få in smittor till våra djur via besökare. Det kan vara inälvsparasiter som kommer med t ex skor som inte tvättats efter besök på en annan fårgård, det kan också komma med en bakterie som kallas fotröta. Då ruttnar klövarna på fåren, den är riktigt läskig och svårbehandlad!
  2. Har du varit utomlands kan du om du har otur föra med smittor som ännu inte finns i Sverige eller som är ovanlig här. Hör av dig så får vi diskutera kring hur stor risken är!! Har man varit utomlands men inte varit i närheten av klövbärande djur så är risken liten.

Din egen hygien, handtvätt för din egen skull

Har man otur så kan vi människor bli smittade av t ex en bakterie som heter EHEC, den trivs särskilt bra i får- och kobajs och kan även då finnas i ullen. Därför ska man alltid tvätta händerna efter ett besök hos fåren. Framförallt barn och immunsvaga ska vara extra försiktiga.
I den mån då det inte går att tvätta händerna med vatten så har vi med våtsavetter och handsprit.Tacka

Din klädsel – för hela gruppens skull !!!

Välklädd guideI alla de aktiviteter vi erbjuder så vill vi verkligen att ni ska trivas och kunna koppla av. Det kommer inte att gå om någon av deltagarna är för dåligt klädd!

Vid ett besök hos oss är det bättre att se ut som ett ”skogstroll” med varma kläder än att klä sig fint. Strunta i att fixa håret och på med mössan istället.

Ett tips är att klä sig i flera lager, en underställströja eller liknande underst, sedan ytterligare tröja/tröjor, då går det lättare att reglera om man klätt sig för varmt. Regnkläder kan fungera som överdragskläder om man fryser. Packa gärna extrakläder i en ryggsäck!

Det är ofta blåsigt här och kyligare än i stan. Kläderna måste självklart anpassas efter väder, räkna alltid med att det kan ändras.

Lämplig klädsel sommar:
* Stövlar eller grövre skor
* Långbyxor
* Tröja
* Tunn jacka
* Regnkläder

Lämplig klädsel vår och höst:
* Stövlar eller grövre skor (gärna med extra socka)
* Långbyxor
* Tröja
* Lite tjockare jacka, alternativt flera lager med tröjor och tunnare jacka över (kan lätt reglera)
* Regnkläder
* Mössa och vantar

Lämplig klädsel vinter:
* Vinterfodrade stövlar eller kängor (gärna med extra socka).
* Långbyxor med långkalsonger eller termobyxor
* Tröja (bra med flera lager med tröjor för att reglera värme)
* Vinterjacka
* Regnkläder (omkring 0:an).
* Mössa och tumvantar

Aktiviteter vid elden
Vid de tillfällen vi använder elden kommer kläderna att lukta rök efteråt. Det kan också ibland hoppa gnistor som kan göra hål på kläder. Lämna finjackan/finbyxor hemma, ta istället något du inte är rädd om. Framförallt fleecematerial/polyestermaterial och regnkläder smälter (blir ett hål) om en gnista träffar. Bäst är att ha bomull eller ylle ytterst, men annars får man försöka vara försiktig. Ett tips är att fynda på second hand, där kan man hitta billiga kläder!

Farligt att gå in i hagen?

Vi går aldrig in i en hage med vuxna baggar!!!! Det är även från augusti och framåt mindre lämpligt att gå in med barn i en hage där det finns bagglamm (unga baggar). Bagglamm som börjar nå könsmognad kan vara lite för nyfikna och kan även börja testa sina förmåga att stångas.

TErik med tackorackorna (honorna) kan vara nyfikna, vill bli klappade och klia sig mot människor. Vissa barn (och vuxna) blir då rädda för fåren. De stångas dock inte, kan inte bitas och sparkas inte.

Barnvagn lämnas utanför hagen och små barn, eller rädda barn är lämpliga att bära.

Det är viktigt att barnen inte blir rädda för fåren, det är ingen bra ingång till djurintresse!
Därför måste vi vuxna vara lyhörda för barnen och att besök i hagen sker både på barnens och fårens villkor.

Viktigt är handtvätt efteråt, framförallt för de mindre barnen.

Toalett

I skogen finns ett stort utedass med plats för vuxen att hjälpa barn. Vi har separering av urinet vilket gör att det inte luktar lika mycket.

Barnvagn
Det går bra att ha med barnvagn, det är för det mesta relativt lättkört, men räkna med att behöva bära barn vissa sträckor. Det kommer att vara rester av stubbar, pinnar och stenar att forcera, en lättare sulky med rejäla hjul är därför att rekommendera.

Samma smittskyddsregler gäller för barnvagn som för kläder och skor, hjulen måste vara fria från fårbajs, samt att vagnen inte varit med utomlands den senaste tiden.

Barnvagnen lämnas helst utanför fårhagen, det är bäst för framförallt vagnen.

Det är också bra att tänka på för hemresan, ni kan få med fårbajs från oss. Det går att tvätta av den innan hemfärd om så önskas.

Katt på vallgatanAvstånd till skogen
Det är ca 300 meter upp till skogen. För det mesta kan vi gå
på en ”körväg/vallgata” men ibland måste passagen ske via
vår vallåker (gräs). Har du problem att gå, kontakta oss innan.

Kommunikationer
Du måste ha bil för att komma till oss.

Parkering
Det finns gott om parkeringsplatser på gårdsplanen.

Gården är en arbetsplats
Vid ankomst till gården inväntar ni guide!!
Gården är en arbetsplats, det kan röra sig traktorer, bilar och det finns massor av ställen där barn inte skall vara! Lantbruk är en av de farligaste arbetsplatserna, det är ingen plats för fri lek!!
Att hälsa på djuren (förutom om katterna kommer) utan guide är inte heller tillåtet, de kan bli väldigt skrämda.

Att ta med hunden till oss
Hundar är väldigt trevliga, men inte alltid lämpliga att ta med under en aktivitet hos oss, då den framförallt kan störa och skrämma våra djur. Vill ni väldigt gärna ta med hunden så måste ni i förväg prata om det med oss samt att hunden hela tiden är kopplad.

Hunden får inte följa med in i hagarna. Prata med oss vid bokning om ni önskar ta med hunden så löser vi det!! Hunden måste såsom människor ha rena tassar, fria från fårbajs. För att få en chans att träffa gårdens djur rekommenderar vi dock att hunden stannar hemma.